2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Ką reikėtų žinoti apie alergiją kvepalams?

Ar Jums yra kada taip nutikę, kad sėdėdami lėktuve ar žiūrėdami kino teatre filmą, pajaustumėte stiprų kvepalų dvelksmą. Staiga nuo šio kvapo jums pradėtų tvinkčioti galva, o akys ašarotų. Jaustumėtės taip nemaloniai, kad norėtumėte palikti tą vietą. Jei taip, tai greičiausiai esate alergiškas tam tikriems kvepalams.

Alergija kvepalams dažniausia sukeliama per kvėpavimo takus. Ją sukelia alergenai esantys kvepaluose. Tokius pat požymius galite pajausti naudodami ir šampūną, dezodorantą, žvakes, ploviklį ar oro gaiviklį, viskas priklauso nuo produkte esančių medžiagų. Reikėtų žinoti, kad dažniausi kvepalų alergijos požymiai yra: pykinimas, galvos skausmas, gerklės tinimas, akių ašarojimas, odos perštėjimas, bėrimas jautriose vietose.

Tokie simptomai atsiranda imuninei sistemai susidūrus su tam tikromis medžiagomis ar alergenais. Jūsų kūnas kontaktą su tokiomis medžiagomis suvokia kaip galimą grėsmę ir pradeda su ja kovoti, to pasekoje atsiranda ankščiau minėti simptomai.

Alergija kvepalams yra klasifikuojama į tris rūšis:

1.      Tiesioginis kontaktas su medžiaga. Tokios alergijos požymius galite pastebėti po prausimosi, pasikvėpinimo ar drabužių skalbimo. Jums reikėtų patikrinti higienos produktus, juose visai nesunku atrasti jum kenkiantį alergeną ir nebepirkti tokių prekių.

2.      Alerginė reakcija sukelta kvapų ore. Tokiems žmonėms yra pavojingi oro gaivikliai ar kvapiosios žvakės, degančios uždaroje patalpoje. Sprendimas analogiškas kaip ir pirmu atveju.

3.      Alergijos sukeltos kvepaluose esančių dalelių. Šios dalelės prikimba prie Jūsų nosies ar gerklės dėl to Jūs galite nuolatos patirti komplikacijas. Šio tipo alergija yra sudėtingesnė, nes alergetikas jau yra patekęs į Jūsų kūną. Tokiu atveju galite čiaudėti, jausti perštėjimą gerklėje, Jus gali ištikti astmos priepuolis.

Jaučiant nuolatinius priepuolius ir nerandant išeities privalu iškarto kreiptis į šeimos gydytoją. Šis tūrėtų turėti galimybę nustatyti Jums pavojingus alergenus. Vėliau sektų ne toks malonus darbas, nes privalėtumėte išsiaiškinti, kokie kvepalai yra naudojami Jūsų aplinkoje, tai liečia ir bendradarbius ir artimuosius. Reikėtų paminėti, kad sergant sunkesnėmis tokios alergijos formomis neišsiversite be vaistų, nes priepuoliai gali ištikti parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje. Vis dėlto neišsigąskite šiuolaikinė medicina yra pažengusi gana toli ir nustačius jus kamuojantį alergeną nesunku atrasti tinkamus preparatus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą